Nuffnang

Followers

Friday, April 13, 2012

Review Filem Berani Punya Budak!


Assalamualaikum
Hari ini aku nak berkongsi dengan anda semua mengenai Filem Berani Punya Budak. Sebelum itu, kita layan dulu Trailer Filem Berani Punya Budak


Filem arahan Afdlin Shauki ini bergenerekan Aksi Komedi. Filem ini sesuai untuk ditonton oleh semua golongan..

Afdlin Shauki

Riezman Khuzaimi
Filem terbitan Vision Work (M) SDN BHD ini juga menampilkan beberapa barisan pelakon yang terkenal seperti Awie, Johan Raja Lawak, Adlin Aman Ramli, Nabil, Riezman Khuzaimi dan ramai lagi. Sebelum saya mengulas lebih lanjut mengenai filem ini, jom kita lihat Sinopsis cerita ini

Sinopsis Filem Berani Punya Budak

      Shuhami Abdullah/Tong (Afdlin Shauki) baru sahaja tiba di lapangan terbang, namun dia telah ditangkap oleh pihak Interpol & disoal siasat kerana disyaki terlibat dengan kegiatan gangster Thailand. Di sini, Shuhaimi berceritakan mengenai kehidupan abang iparnya. Pairot, kembali semula menjalani kehidupan normal selepas keluar daripada penjara dan dia menguruskan restoran bersama iparnya, Tong. Kemudian, satu hari Pairot mendapat satu panggilan untuk melaksanakan tugas terakhir, iaitu mencuri data peribadi pelanggan daripada sebuah syarikat kad kredit.
  
Johan Raja Lawak
Awie

   Pairot telah dipaksa untuk melakukan kerja tersebut setelah pemanggil menculik Tong dan mengugut untuk membunuh dia sekiranya kerja itu tidak dapat diselesaikan. Pairot terpaksa melakukan kerja itu dan berjaya melepaskan Tong. Namun, perkara tersebut menjadi kucar kacir apabila Pairot telah dikenalpasti sebagai penjenayah & diburu oleh pihak polis serta Metropolitan Mafia.

Adlin Aman Ramli


Nabil
   Mereka berdua berjaya melepaskan diri dan bercadang untuk menjumpai timbalan presiden syarikat kad kredit untuk memaklumkan bahawa Pairot tidak bertindak atas kehendak sendiri. Walau bagaimanapun, semakin lama mereka semakin terperangkap dengan situasi ini, dan ia melibatkan konspirasi yang telah dirancang lebih awal. Adakah mereka berjaya menyelesaikan masalah tersebut?

 Review Filem Berani Punya Budak

Filem arahan Afdlin Shauki ini sememangnya memberikan satu nafas baru dalam filem yang berada di malaysia kerana dia menggunakan teknik Dubbing semula, aku pun tak sure betul ke apa yang aku cakap. Tapi yang penting Afdlin merecordkan semula suara watak lain dengan menggunakan suaranya. Hampir 90% watak yang berada didalam Filem Berani Punya Budak ini menggunakan suara Afdlin sendiri. Itu merupakan satu tarikan yang sangat menarik untuk Filem ini.

Filem Berani Punya Budak ini juga penuh dengan aksi-aksi pertarungan yang sangat-sangat mengkagumkan, kerana mereka mengunakan stuntman terlatih yang berasal dari Thailand. Mereka juga membuat pengambaran di Thailand lebih kurang 30 Hari dan di Malaysia 10 Hari. Untuk makluman anda semua, Filem ini sebenarnya telah menjalankan pengambaran sejak 3 tahun yang lalu untuk babak di Thailand dan babak di Malaysia memulakan pengambaran pada tahun lalu.

Filem ini sebenarnya telah dijual ke pasaran antarabangsa dalam Versi Thailand dengan tajuk The Brave. Namun genre bagi Filem tersebut bukanlah Komedi sebaliknya aksi. Bagi versi Bahasa Melayu, Filem Berani Punya Budak telah diolah kembali oleh Afdlin Shauki menjadi cerita yang bergenre Komedi.

Jika anda melihat kepada Poster Filem Berani Punya Budak, mesti anda perasan bahawa Poster tersebut mempunyai persamaan dengan game GTA yang digilai ramai. Afdlin menyatakan bahawa beliau merupakan seorang kaki Game dan sengaja meletakkan Poster tersebut sedemikian rupa untuk memberi kelainan. Selain itu juga Afdlin mengharap bahawa Para penonton akan tertarik dengan Poster tersebut dan seterusnya membuatkan penonton ingin melihat filem tersebut.


Keseluruhan Filem ini sangat menghiburkan dan memang filem Malaysia yang wajib dilihat oleh semua rakyat Malaysia. Ingat Sokonglah Filem tempatan. Tontonlah di Panggung wayang berhampiran anda pada 26hb April ini. Jangan beli yang cetak rompak. memang tak rugi tengok cerita ini. Rating keseluruhan cerita ini 8/10


Sekian1 comment:

  1. aha..yela kelakarnye pun cite ni...tapi yang part gaduh tu cam lamaaaaa sangat...dah la orang Thai yang wat..hehe

    anyway, jemput baca review filem ni di Kakiwayang.com juga...=)

    ReplyDelete

Nuffnang