Nuffnang

Followers

Saturday, November 26, 2011

Review Misteri Jalan Lama

Assalam


Semalam aku pergi tengok wayang cerita Misteri Jalan Lama, So hari ini aku nak buat review cerita ini.


Misteri Jalan Lama ini merupakan sebuah filem Malaysia arahan Afdlin Shauki dalam produksi Tayangan Unggul.


Sinopsis


     Sebuah kisah yang menakjubkan tentang dua dunia berbeza, namun berlandaskan kasih sayang. Dua beradik, Indra dan Ilya dalam perjalanan pulang ke kampung halaman mereka untuk urusan pengebumian ayah mereka, Iskandar. Indra adalah anak kandung Iskandar yang menjadi pelumba kereta profesional, tetapi kuat berjudi dan seringkali meminjam daripada ah long. Hidupnya kini diburu gangster. Manakala Ilya pula adalah anak angkat Iskandar yang diberikan oleh ‘seseorang’ ketika Iskandar melalui sebatang jalan lama 25 tahun dahulu. Ilya seorang anak yang baik, yang banyak membantu Iskandar membina kerjayanya. Iskandar juga sangat sayangkan Ilya. Ini jugalah yang menjadi punca ketidakpuasan hati Indra, lalu membawa diri jauh daripada keluarga.
Pada hari kematian Iskandar, buat pertama kalinya selepas 15 tahun, Indra ke pejabat ayahnya untuk mengambil surat wasiat yang ditinggalkan untuknya. Indra diminta membawa Ilya pulang, kerana Ilya tidak tahu memandu. Ketika di lebuhraya, Indra dikejar oleh gangster. Lalu Indra mengambil keputusan menggunakan jalan lama.
Ketika melalui jalan lama, tidak semena-mena mereka memasuki ‘dunia lain’. Pelbagai peristiwa pelik dialami mereka sepanjang berada di dunia tersebut. Daripada diganggu oleh makhluk mengerikan hinggalah kepada sesuatu yang mengasyikkan.
Sumber : Wikipedia

                Pada pandangan aku cerita ini best, tahniah kepada semua yang terlibat untuk menghasilkan filem ini. Cuma aku agak kecewa sedikit sebab filem Afdlin Shauki pada kali ini tak complicated sangat dan tak membuatkan aku berfikir sangat. Sepertimana yang korang tahu Adflin ni  antara pengarah kat Malaysia yang mampu membuat cerita-cerita yang selalunya agak rumit dan mampu membuatkan penonton berfikir contohnya cerita Stem, cerita Lost and Found, dan sebagainya.
                Untuk cerita Misteri jalan lama ni jugak , aku agak tidak berpuas hati dengan pakaian pelakon sewaktu Que memakai baju persalinan Diraja. Secara jujurnya pakaian itu membuatkan aku tergelak dan kecewa. Kenapa Adflin tidak meggunakan pakaian tradisional melayu contohnya kenapa dia tidak menggunakan persalinan raja-raja melayu yang dulu. Mungkin boleh pakai baju macam Hang Tuah ke. Mengapa mesti pakaian dia macam bangsa asing? 
               Pada pandangan aku lah, adalah lebih baik memakai baju Tradisoinal or Kesultanan Melayu Melaka seperti Hang Tuah. Lagipun cerita tu situasinya berada didalam Hutan dan menunjukkan sifat-sifat Kemelayuan pada awalnya, namun apabila tiba pertengahan cerita sewaktu Que menyalin pakaian, tiba-tiba persalinan dirajanya seperti pakaian raja dari eropah. So agak kecewa ar bagi aku.
               Cuma Itu jelah yang aku agak tidak berpuas hati. Pandangan aku je lah. Korang macam mana pulak? Apa-apa pun tahniah kepada semua yang terlibat, dan semoga dapat menghasilkan cerita-cerita yang lebih gempak dari ini.

Thursday, November 17, 2011

Photo dairy Day 6

As Salam

Gambar untuk Hari Ke 6 :


Tandas?


Wednesday, November 16, 2011

Photo Dairy Day 5

As Salam

Gambar untuk hari ke 5 :


Perhatikan betul2. : )

Tuesday, November 15, 2011

Photo dairy Day 4

As Salam

Gambar untuk hari ke 4 :


Gambar Pusat Islam PTSS



Monday, November 14, 2011

Photo dairy Day 3

As Salam

Gambar untuk hari yang ke 3 :


Gambar yang menarik perhatian aku. Gambar ni aku ambil kat Jabatan aku iaitu Jabatan Rekabentuk & Komunikasi Visual PTSS

Sunday, November 13, 2011

Photo dairy Day 2

As Salam

Gambar untuk hari ke dua :


Gambar aku bersama T2i

Saturday, November 12, 2011

Photo dairy Day 1

As Salam

Sepertimana yang korang tau, aku sekarang ni mempunya buah hati aku iaitu T2i, maka gambar didalam laptop aku ni semakin hari semakin banyak. Jadi aku nak update pasal gambar-gambar tersebut. Satu hari satu gambar. Bermula dengan hari ini.

gambar untuk hari ini :


Ini merupakan gambar pertama untuk hari yang pertama. Buah hati kesayangan ku.
Terima kasih kepada Ibu dan Ayahku kerana membelikan Camera DSLR ini.

Friday, November 11, 2011

Entry Khas 11.11.11

Assalam

Pada tarikh yang unik ini, aku pasti ramai yang membuat entry yang Khas. Aku pun nak gak.

Untuk Entri Khas aku pada kali ini aku nak bercerita mengenai seorang gadis yang bernama Natrah.
Aku pernah buat entry khas mengenai dia sebelum ini, namun entry tersebut terpaksa Di Deletekan kerana ada perkara yang tidak sedap ataupun tidak elok dan tidak sesuai dipertontonkan kepada umum.
Aku malas nak kupas bende ni kerana semua itu telah pun menjadi sejarah.


Berbalik kepada Si Natrah ni, dia ni merupakan salah seorang daripada sahabat rapat aku. 
Aku berkenalan dengan dia masa tarian Kibarkan Jalur Gemilang, masa sem 1 kalau tak silap aku lah.
dari situ kami mula bertukar num tel dan terus berhubung.

Walaupun kami berlainan jurusan, tapi aku akan cuba untuk menghubungi dia, kiranya keep in touch ar.
Sem 2 kami agak sukar untuk bersua muka kerana waktu tu masing-masing sibuk dengan assigment.

Untuk sem 3 ni pula pon sama gak, jarang berjumpa, kalau jumpa pun masa kelas Soft Skill sbb kelas kami digabungkan.Tapi korang bayangkan lakalau satu kelas dalam 80 lebih, lect ada sorang je.Kelas 2 memang best tapi kadang-kala agak meletihkan.

Banyak perkara kalau aku ragu-ragu aku akan minta pendapat dia, kerana si Natrah ni setakat ini sentiasa memberikan pandangan yang jujur dan ikhlas walaupun kadang-kala menyakitkan hati dan bukan jawapan yang ingin aku dengar dari mulut dia. Ngeh2..

Dia banyak tahan dengan karenah aku yang agak pelik dan suka "Show off"ngan dia. Aku suka "Show Off"
dengan dia bukan bermaksod aku ni riak or apa ke. Tapi hanya untuk menghiburkan hati dia, sebab aku tahu yang dia tahu aku punya kemampuan dan kelebihan serta dia tahu yang aku tengah "Show Off" dengan dia. Hehehe, Kenyataan yang agak memeningkan ar. Tak faham tak pe. Terima Kasih juga kerana sudi menjadi tempat aku mengadu, sudi untuk menjadi tempat aku meluahkan perasaan yang kadang kala menyerabutkan kepala kau. Aku hargai sangat-sangat.

Untuk sem depan aku akan menjalani latihan industri di Cyber Jaya dan dia akan menjalani di Sungai Petani kalau tak silap aku la. Aku akan cuba untuk sentiasa berhubungan dengan dia walaupun aku tahu yang aku akan lebih sibuk.

Kepada Cik Natrah, Selamat menjalani Latihan Industri dengan tabah, gembira dan ceria. Kalau ada apa-apa masalah, jangan segan or teragak-agak untuk call aku.Aku akan cuba sedaya upaya aku untuk mencari masa supaya aku boleh meluangkan masa untuk kau. Aku juga sayang dengan perhubungan kita ni, dan berharap akan berkekalan sampai bila-bila.

Memang tidak dapat dinafikan bahawa keluarga amat penting, namun, bagi aku, Cik Natrah ni ibarat keluarga aku. Sahabat juga amat penting, malah sahabat ataupun rakan jugalah yang memberikan pengaruh ataupun impak yang besar kepada sesorang itu.

Kawan yang berada dengan kita sewaktu kita senang ramai,
namun kawan yang akan berada dengan kita sewaktu kita susah amat sukar untuk dicari.
Dan bagi aku, Cik Natrah ini dalam ketogori kawan yang akan bersama kita sewaktu aku susah dan senang.


Kepada sahabat-sahabat aku yang lain, aku tak tulis entry pasal korang bukan bermakna aku tak sayang korang or aku tak ingat korang. Aku sayang dan sentiasa ingat korang just entry khas ini sememangnya khas untuk orang yang khasdan pastinya orang yang khas tu adalah orang yang sangat khas. Hehehehe. Harap korang tak kecil hati mahupun sedih dan sebagainya.

Wednesday, November 9, 2011

Final Projek Video Production In Advertising

Assalam

Setelah lama tidak mengupdate blog aku yang dah bersawang ni, ai maklumlah agak sibuk dengan final projek dan assigment. Hari ini aku nak post Artwork aku untuk subjek Video Production In Advertising.  Untuk Subjek ini kami dikehendaki menghasilkan satu Iklan sama ada iklan Komersial atau Iklan Khidmat Masyarakat (PSA)

Untuk Projek ini aku menjawat jawatan sebagai Pengurus Produksi dan Suntingan Akhir dalam Produksi House mate Production. Dan kami memilih untuk membuat Iklan Khidmat Masyarakat 'Masa Ayah'

Sinopsis asal :

Iklan Khidmat Masyarakat ini berkisahkan mengenai Aiman yang baru sahaja kematian ibunya dan diabaikan oleh ayahnya yang sibuk bekerja. Pada satu hari Aiman ingin membeli masa ayahnya dengan membayar gaji bapanya untuk satu hari.

Disebabkan beberapa faktor, kami terpaksa mengubah iklan tersebut. Pada awalnya Aiman ingin membeli masa ayahnya, namun kami terpaksa mengubah iklan tersebut menjadi Bapanya tidak mengendahkannya.

Objektif iklan ini adalah untuk Menyedarkan masyarakat bahawa pentingnya kasih sayang seorang bapa kepada anaknya
Pentingnya perhatian daripada Ibu dan Bapa kepada anak-anak kerana apabila anak-anak kecil ini tidak mendapat perhatian daripada ibu bapanya, maka rakan-rakannya merupakan pengaruh yang terbesar. Hal ini amat membimbangkan sekiranya anak tersebut mendapat pengaruh yang negatif.

Sebelum itu aku ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua yang terlibat.

Krew-Krew Produksi

Pengarah : Mustafa Kamal
Penolong Pengarah/Pengurus Produksi : Muhammad Hazieq Mohd Sanat
Kesinambungan : Suhaimi Harun
Ketua Teknikal : Rifa'ie Zulkaflay
Jurucamera : Zulhilmi Rashid
Krew-krew tambahan
Syahmi Samad
Azam Aziz
Fairus Sabri
Safuan Abd Rashid
Syafiq Rosman

"Masa Ayah"

Kami membuat pengambaran di Felda Laka Selatan, Changloon Kedah. Sekolah Rendah Felda Laka Selatan dan Sekolah Rendah Arau. Terima kasih diucapkan kepada warga sekolah rendah Arau yang memberikan kerjasama dalam pembikinan Iklan Khidmat Masyarakat 'Masa Ayah'

Tak lupa juga buat Keluarga kami, terutamanya Ayah aku Mohd Sanat Ishak, kerana memberikan sokongan dan pastinya sokongan dari segi wang ringgit, dan kepada Ibunda aku iaitu Raja Hanizan Raja Ismail yang sentiasa mendoakan kejayaan aku disini.

Antara komen dan pandangan mengenai Iklan ini adalah :

Shot Kurang
Banyak Shot yang membontotkan Penonton
dan sewaktu dengannya

Apa pulak komen korang?? 

Selain itu, aku kene buat satu poster dan Copyrwiter.
Mesti korang tertanya-tanya Copyrwiter tu apa kan? malas aku nak explain.



Untuk poster ini aku buat mengenai penjimatan air. Aku nak terangkan sedikit mengenai aku punya poster, ataupun penerangan disebalik poster ini.

Aku menggunakan konsep penjimatan air, kiranya apabila kita membazirkan air, bumi semakin lama akan musnah. Korang mesti pernah dengar mengenai air apabila dititiskan pada batu lama-lama batu tersebut akan menjadi lekuk. So aku ambil konsep tu untuk dijadikan sebagai Poster Copyrwiter.

Jangan Lupa Komen :)


Nuffnang